A kemény téli hónapokban egyre több hajléktalant láttam az utcákon, ami főleg a karácsonyi és újév körüli időszakban mentálisan engem is megviselt. Ezzel a rövid bejegyzéssel a hajléktalansághoz vezető okokat és az általunk nyújtható segítség lehetőségeit szeretném boncolgatni mivel korunk és országunk egyik égető jelenségéről van szó.

Mit is jelent a hajléktalanság fogalma?

Hajléktalan az a személy, aki éjszakáit közterületen, vagy nem lakás céljára szolgáló helyiségben tölti, vagy aki bejelentett lakcímmel nem rendelkezik.
A legfőbb probléma, hogy a hajléktalan nem rendelkezik kapcsolati tőkével, amely átsegítené a problémákon. Ennek hiányában nehezebben, vagy egyáltalán nem jut munkához, nem jut lakhatási lehetőséghez, élelmiszerhez, ruhához, mindazokhoz a dolgokhoz, amik a túléléshez szükségesek.

A hajléktalanság kialakulása és növekedése Magyarországon főleg a 80-as, 90-es évek után ugrott meg jelentősen, amikor a társadalomban a gazdagok és a szegények közötti szakadék jelentősen megnövekedett. A 2008/09-es gazdasági válság után a jelentős kormányzati megszorító intézkedések (pl.: nyugdíjkorhatár emelése, táppénz csökkentése, lakástámogatási rendszer felfüggesztése, energiaár támogatás csökkentése, adóemelés) meghozatala a szegénységben, illetve mélyszegénységben élőket sújtotta legjobban.

De nyilvánvaló, hogy a hajléktalanná válásnak vannak egyéni/személyes okai is:
Az esetek mintegy kétharmadában a kapcsolati konfliktusok (válás, élettársi kapcsolatok felbomlása, szülőkkel történő összeveszés, nyugdíjas magára maradása stb.) állnak a háttérben. Ehhez gyakran problémaként társul a függőséget kiváltó anyagok használata (drog, alkohol), a fizikális és mentális egészség romlása (rokkantság), valamint a bűnözés.

Az állami intézményekből való kikerülés (állami nevelés, pszichiátriai intézet, kórház, börtön, szociális otthon) is nagy arányban oka lehet a hajléktalanná válásnak. Növekszik a gazdasági okokból bekövetkező hajléktalanság aránya is (munkanélküliség, önálló életkezdés és a lakáshoz jutás nehézségei, tartós szegénység), emellett az állandósult jelenség, hogy a hajléktalan emberek között folyamatosan magas számban találhatóak meg az ország legszegényebb megyéiből származók. Hajléktalansághoz vezethet az egyén vagy család életében az is, amikor váratlan krízishelyzet (betegség, életmódváltás, a vállalkozás sikertelensége, betörés, elemi kár stb.) áll elő.

A téma rövid (de nem teljes) körüljárásából jól látszik, hogy társadalmi és személyes okok is állnak az emberek hajléktalanná válása mögött. Így azt mondhatjuk, hogy bizonyos váratlan események következtében bárkiből lehet hajléktalan. Fontos ismerni hogyan segíthetünk a sokszor -10 fokos hideg télben, a hosszasan lakhatás nélkül elő, sokszor józan döntéshozatali képességét is elvesztő utcán élő honfitársainkon. Igen, honfitársunkon, mert az a több, mint 10 000 (közel egy városnyi) hajléktalan is ebben az országban született, valamikor a társadalom aktív tagja volt és legfőképpen mert embertársunk.

Számos lehetőség áll a jó szándékú segíteni akarók rendelkezésére:

Bajba jutott vagy a fagyhalál határán lévő hajléktalan embert látva hívhatjuk a Menhely Alapítvány Diszpécser Szolgálatát, amely napi 24 órában fogadja a bejelentéseket a veszélyeztetett helyzetben lévő emberekről, a +36 1 338 4186-os telefonszámon. Személyesen is vihetünk élelmet vagy takarót egy-egy bajbajutott hajléktalan embernek, akit esetleg már ismerünk.

Jelentkezhetünk egy hajléktalanszállóba alkalmi önkéntesnek (egy jó példa az Új Reménység Háza Férfi Hajléktalan Szálló ahol magam is jártam már)

Több karitatív szervezetnek vagy egyházi közösségnek is segíthetsz a hajléktalan misszióban:

Szent Egyed Közösség (Comunitá di Sant'Egidio) szerda esténként 18 órától szendvicskészítésre, majd 19 órai kezdettel esti imádságra hív a szegényekért és a békéért (helyszín: Kaníziusz Szent Péter templom, 1096 Budapest, Gát utca 2.).
Az ima után, 19:30-tól 21 óráig a belvárosban élő hajléktalanokat keresik föl (Ferenciek tere és környéke, Kálvin tér és környéke, Deák tér, Boráros tér és Corvin-negyed) csoportokban meleg teával és szendvicsekkel. Minden érdeklődőt szeretettel várnak, akik szeretnének csatlakozni az imához és a szeretetszolgálathoz. Az eseményről bővebben itt olvashatsz: https://www.facebook.com/pg/santegidiomagyar/about/?ref=page_internal

További hajléktalanokat segítő szervezetek is számos önkéntes vagy egyéb lehetőséget kínálnak

Egyéb tippek és segítségnyújtási formák

Ha tudsz, adj munkát hajléktalan embereknek: ha akad háztartási, házkörüli vagy alkalmi munka, amit nem tudsz vagy nem szeretnél magad elvégezni, kérdezd meg hajléktalan ismerőseidet, elvállalnák-e.

Vásárold és olvasd a Fedél Nélkül című lapot, mert ez nagyon sok hajléktalan embernek jövedelmet biztosít és gyakran nagyon érdekes írások és szép versek vannak benne.

Ha pénzt kér tőled valaki, a te döntésed, hogy adsz-e neki vagy sem. Mindig törekedj arra, hogy kedvesen és udvariasan válaszolj (bár budapestiként sokszor ez a legnehezebb), attól függetlenül, hogy mi a válaszod.

Ha esetleg van olyan helységed pl. egy (fűthető) garázs, tároló ahová a leghidegebb napokban gond nélkül befogadhatsz valakit, ne késlekedj. Fontos, hogy valamilyen formában vegyük ki a részünket a segítségből, mert azzal emberéleteket is menthetünk, vagy visszaadhatjuk szenvedő embertársainknak a reményt és a hitet.

Fontos, hogy valamilyen formában vegyük ki a részünket a segítségből, mert azzal emberéleteket is menthetünk, vagy visszaadhatjuk szenvedő embertársainknak a reményt és a hitet.

 
 
BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

Új város

Új város

Jezsuita bloggerek

Új ifjú