Hajlamosak vagyunk a problémákat túlságosan szem előtt tartani, azok körül forogni. Aki nem hiszi, nézzen meg egy Híradót. Nem csak mi, földi halandók, de még a püspökök között is felvetődött a család szinóduson, hogy annyit törődnek a meleg párok, az elvált és újra házasodottak és még sok más problémás kapcsolat kérdésével, hogy nem marad idő és szó a szentségi házasságukat szépen megélőkre.

A házasságra készülő, párt kereső fiatalok sem kapnak sok támogatást egyházi körökből, a könyvek és az előadások legtöbbször megállnak azon a szinten, hogy ne folytass esküvő előtt nemi életet, és akkor jól fog működni a házasságod. A statisztikák is ezt mutatják, hogy azok a házasságok jobban működnek. OK, ez biztos igaz, de arról alig beszélnek, hogy mit is kéne tenni ehelyett, ugyanis a statisztikák arról is szólnak, hogy a legfontosabb közös képesség a kapcsolat hosszútávú fenntartásához a konfliktuskezelés. Erről is kéne írni, de erre nem marad idő, leütés. De hogy ne csak az egyházi köröket ekézzem, a világi irodalmakban körülnézve sem fogsz sok kapaszkodót találni, a párkapcsolati alaptudnivalókat általában Kámaszútra válogatásként mutatják be. Egyik oldalon sem a jól működő kapcsolatok szépségét mutatják fel, hanem valami egészen mást.

Sokan félve gondolkodnak arról, hogy mit tegyenek, mikor ennyi a válás, ennyi kapcsolat megy tönkre. Szemeiket a rosszra vetik: „Ez történhet velünk is, ha belevágunk.” Azonban ha ezt nézzük, ezt is tartjuk majd mintának, vagy stresszelni fogunk azon, hogy nehogy ez történjen velünk. Itt van a kutya elásva.

Papp Miklós atya szokta mondani, nem az átlagot kell nézni, hanem az elitet. A jól működő kapcsolatokat kell nézni, azoktól kell tanulni. Merjünk elmenni azokhoz a párokhoz beszélgetni, akik jól vezetik az életüket, és lessük el tőlük azokat a trükköket, amik illenek a személyiségünkhöz, kapcsolatunkhoz. Nyilván ők sem csinálnak mindent tökéletesen, de amit jól csinálnak, azt tanuljuk meg. Miklós atya görög katolikus pap, házas ember. Példának szokta mondani (pl. YouTube-on is elérhető előadásában), hogy van olyan házaspár, ahová ő is eljár időről időre megnézni hogyan bánik a férfi a családjával, és utána egy fél évig neki is jobban megy. Érdemes elolvasni ezt a cikket, és ellesni belőle azt, ami javítja a saját gondolkodásunkat:

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

Új város

Új város

Jezsuita bloggerek

Új ifjú