Az Egyesült Államok püspökei virtuális zarándoklatra hívják a katolikus híveiket az emberi élet tisztelete és védelme érdekében.

Már a korai keresztények körében is népszerű volt az ereklyék, kegyhelyek felkeresése, melynek célja nemcsak egy kultikus központ látogatása, hanem ott, vagy az út során az Istennel való találkozás vagy a vele való kapcsolat elmélyítése is. Az utóbbi két cél elérésében pedig a virtuális zarándoklat is segíthet.

Míg sajnos az „igazi” zarándokút sok szervezéssel, lemondással jár, és számos akadálya lehet (pénzügyi, fizikai állapot, családi körülmények, stb.) , a virtuális verzió sokkal felhasználóbarátabb, de lehet ugyanúgy kilépés a mókuskerékből, lelkileg megújító és imádsággal teli „utazás” egy különleges alkalomból.

Ez a különleges alkalom pedig a Roe kontra Wade-ügy lezárásának évfordulója. 1973 január 22-én kimondták az Államokban, hogy az abortusz törvényes, szabályozását pedig tagállami hatáskörbe utalták.

Manapság számos ügyben kérhetnénk Isten pártfogását, hogy miért éppen a „9 nap az életért” kezdeményezés került a középpontba, az nemcsak a kb. 56 millió meg nem született gyermek, hanem az a tény miatt is, hogy egyre több tagállam veszi fontolóra az orvos által asszisztált öngyilkosság legalizálását. Az USA katolikus püspökei ilyen formában is szeretnének állást foglalni, az emberi élet értékét hangsúlyozni, a megfogantatás pillanatától a természetes halálig. Így ezzel a 9 napos imádságsorozattal, azaz „virtuális zarándoklattal” szeretnék az emberek aktív részvételét kérni az élet védelme érdekében.

Mivel csak egy része az élet tiszteletére meghirdetett programnak, nemcsak az abortusszal és az öngyilkossággal foglalkozik a novéna. A napi imaszándékok között szerepelnek a gyermekre vágyó párok, a szülők által elhagyott vagy hanyagolt gyermekek, a családon belüli erőszak áldozatai, a halálbüntetés eltörlése.

A „9 nap az életért” zarándoklat január 17-től 25-ig tart, akit érdekel, ezen a linken tudja elérni a novénát nyomtatható formában, kérhet napi emlékeztetőt emailben, letöltheti az alkalmazásokat a telefonjára és csatlakozhat a facebook-eseményhez is.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

Új város

Új város

Jezsuita bloggerek

Új ifjú