Mindennapjainkban azt tapasztalom, hogy az ember eltávolodott attól az alkotó munkától, amely a teremtés folytatása! Az értelmes, értékteremtő munka lassan kitörlődik a fogalomtárunkból. Tevékenységünket nem az motiválja, hogy létrehozunk valamit, ami a másik embernek hasznos vagy egy közösség szükségletét elégíti ki. A munkát azért végezzük, hogy pénzt keressünk! Eltartsuk családunkat, megvegyük, ami épp kell. A gyerekszáj mindent elárul: „Apa megy korán reggel dolgozni, hogy pénzt keressen.” A munkavégzés öröme is háttérbe szorul, pedig személyiségünk fejlődéséhez szükségünk lenne rá!

Ez a szemlélet „intézményesül” is a gyakorlatban amikor például egy közbeszerzési eljárás bírálata során a döntési szempont csakis az ár. Az már senkit nem érdekel, hogy ki mit nyújt a megajánlott összegért. Ebben a rendszerben állítólag könnyebben ki lehet iktatni a korrupciót, hiszen a megrendelő és a vállalkozó közötti kapcsolat ki van iktatva. Egyúttal azonban „kódolva van” az is, hogy a megrendelő mindig a legsilányabb szolgáltatást kapja. A kapcsolat helyébe egyedüli mérceként a számok lépnek!

A régi, kapcsolatokra épülő gyakorlat szerint a megrendelő elbeszélgetett a vállalkozóval arról, hogy tulajdonképpen mire is lenne szüksége. A vállalkozó pedig megpróbált belehelyezkedni a megrendelő helyzetébe, szakértelmével segíteni őt és kitalálni a minél jobb megoldást arra, amire valóban szüksége lehet. A mai közbeszerzési szabályok tiltják ezt, és így az emberi szempont és a kapcsolat kiiktatódik. A bizalom, az empátia, az egymás segítése, a megértés, a türelem helyébe a számok lépnek. Ez nehéz helyzetbe hozza a vállalkozót, mert gyakran olyan ajánlatokkal kell versenyeznie, amelyek a tisztességesen elvégzett munka önköltsége alatt vannak.

Mit tehetünk ebben a helyzetben? Erősítenünk kell egymást abban, hogy mindezek ellenére igenis érdemes tisztességgel dolgozni, mert a munka sokkal több, mint az érte kapott ár: teremtő alkotás, együttműködő kapcsolat, közös öröm. Fontos megveregetni néha egymás vállát, és azt mondani: nem vagy egyedül, érdemes így csinálni, jó, hogy te ilyen vagy. És persze újra humanizálnunk kellene a közbeszerzési eljárást.

 

Berndt Mihály
zajszakértő, vállalkozó

Új város

Új város

Jezsuita bloggerek

Új ifjú