“REPLACE FEAR OF THE UNKNOWN WITH CURIOSITY” avagy “váltsd fel kíváncsiságra az ismeretlentől való félelmedet”, hirdeti a Kult by Menedék. A KULT by Menedék, egy tavaly indult szociális vállalkozás, amely interkulturális üzenethordozóként határozza meg magát. Célja, hogy kézzelfoghatóvá tegye a másságra való nyitás, az interkulturális találkozásokban rejlő pozitív lehetőségeket. Anyaszervezete a Menedék Egyesület, ami a Magyarországon maradni szándékozó bevándorlók, menekültek és családtagjaik integrációjának segítésével foglalkozik. Aki KULT terméket vásárol, azon felül, hogy egy egyedi, fair trade terméket kap, a szervezet munkáját, így a Magyarországon élő migránsok integrációját segíti.

Az utóbbi időben egyre többet lehet hallani a menekültek helyzetéről és a helyiek elutasításáról. Viszont az érkezők száma várhatóan csak nőni fog. Ez a helyzet aggasztóan is hangozhatna, ha nem látjuk meg benne a lehetőséget. Ki más lehetne alkalmasabb a nyitottság és a rugalmasság képességére feléjük, mint mi, fiatalok? Gondoljunk csak bele a menekült korunkbeliek helyzetébe. Eljönnek a hazájukból, ki-ki keserves vagy éppen szerencsés úton, életük küszöbén, sokszor háború sújtotta környezetből. Megérkeznek egy teljesen idegen kultúrába, ahol ellenségesen és kétkedve fogadják őket. Próbálnak helyt állni, de vajon mennyi életkedvük lehet egy ilyen helyzetben? Nekem nem sok lenne. Néztem a menekült táborokról videókat, különböző írásokat olvastam a témában. Majd őszintén hálát adtam kényelmes életemért.

A problémát az szüli, hogy óriási ellentét húzódik meg a befogadó emberek és a menekültek között. Sokszor egyiküket sem kérdezik meg. Valószínűleg, ha régebben az álmaikról kérdeztük volna őket, a menekültek sem egy tömegszálláson képzelték el magukat egy idegen országban, de mára ez az életet jelenti számukra. Így nem kell mindennapos félelemben élniük. Másrészről, a befogadókra tekintve: ők meg „csak” arra lesznek figyelmesek, hogy egyre több a külföldi van a környéken, akik más nyelven beszélnek és furán viselkednek, ami alapból egy belső elutasítást eredményez.

A Menedék Egyesület céljaival mélyen azonosulni tudok, hiszen honlapjukon való bemutatkozásban meg is fogalmazzák, hogy “hidat építünk a befogadó társadalom és a bevándorlók között” vagyis LET’S BRIDGE. Azt tűzték ki célul, hogy a helyi emberek előítéleteit kíváncsiságra cseréljék fel a menekültek irányába. Megismerésre sarkallják őket az előítéletek helyett. Valóban, ha magamra és fiatal barátaimra vonatkoztatom a szlogent, könnyen elérhetővé válik a felhívás! Akár mindannyian megismerhetnénk egy hazánkba érkezett menekült fiatalt idén és meghívhatnánk őket közösségeinkbe, táborainkba.

Új város

Új város

Jezsuita bloggerek

Új ifjú