Pázmány Péter bíboros nevéhez fűződik Magyarország egyik kiemelt egyetemének alapítása. Kezdetben bölcseleti és hittani irányokban folytathattak tanulmányokat a korabeli hallgatók. Ma a Pázmány Péter Katolikus Egyetem rendelkezik Jog- és Államtudományi-, Információs Technológiai és Bionikai-, Bölcsészettudományi-, és Hittudományi Karokkal. Az 1635-ös alapítástól, a jogfolytonosságot, a teológiai fakultás őrzi. Mainapság igencsak népszerűek mindazon képzések, melyeket az intézmény széles palettája kínál, azonban felmerülnek alapvető kérdések, melyek izgatják az emberek fantáziáját, ha ezt a felsőoktatási intézményt választják.

Mit jelent, hogy „katolikus” egyetem?

Szent II. János Pál pápa 1990-ben, kiadott egy a katolikus egyetemekről szóló apostoli rendelkezést. Ezen rendelet szabályozza az ilyen intézmények működését. „Eszerint a katolikus egyetem olyan, az egyházi hatóság által alapított, elismert, de az adott országban is egyetemként elfogadott, nagyobbrészt "világi" tudományokkal foglalkozó intézmény, amely intézményes kötelezettséget vállal arra, hogy teljes oktatói, kutatói és nevelői tevékenységét a katolikus hit szellemében végzi.” Természetesen világi hallgatók is nagy számban választják a Pázmányt, s felekezeti hovatartozástól függetlenül, szabadon, alkotják az egyetem tagjait. Minden kar rendelkezik saját kari kápolnával s rendszeres szentmisék vannak, emellett hallgatói szerveződésekből fakadó közösségek, illetve lelki napok szolgáltatnak lehetőséget a hit gyakorlására az egyetemen.

Miért választja a mai világban egy fiatal a teológiát, egyáltalán a hittudományokat?

Szokták mondani a kor változik, de az ember nem. Mindig is marad az emberben sok olyan kérdés, amely a vallásos, spirituális élet kérdéskörébe tartozik, s puszta érdeklődés hajtja a hit, tudományos oldalának vizsgálatára. Azért aki a katolikus teológus szakot választja, komolyabban szeretne megismerkedni Jézus Krisztus személyével, az egyház tanításával és hagyományával. Fiatalok azonban legfőbb motivációja jelen körülményeket tekintve a hitoktatás, hitoktatóvá válás. A kereszténység szellemi és mindenrétű gazdagsága joggal váltja ki az emberek érdeklődését, ráadásul nem csak érdeklődésből fakadóan választja valaki a hitről tanulást, hanem mert küldetést kaptunk. „Hirdessétek az evangéliumot minden népnek”.

Személyes tapasztalatom, hogy a katolikus egyház élete annyi kinccsel és élő csodával bír, hogy felfogni ezt nehéz. Sokszor döbbenek magam is rá, egy-egy előadás után, hogy mennyi szép és igaz dolog alkotja azt a tagot, amelynek keresztségem által én is a részese lettem. Ezért is vágtam bele a Hittudományi kar által meghirdetett katolikus közösségszervező szakirányba, hogy ismereteim a saját hitemről mélyebbek és megalapozottabbak legyenek, valamint szeretnék az egyház életében szolgálattal, munkával, hangsúlyosabban részt venni.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

Új város

Új város

Jezsuita bloggerek

Új ifjú