„Jó érzés volt segíteni”, „Azt éreztem hasznos, amit teszek”, „Célunk, hogy felvegyük a harcot a közömbösséggel” s egyéb mondatok hangzanak el rendszerint egy-egy feladattal, projekttel, tevékenységgel kapcsolatban. Az önkénteskedés mindenki számára más jelentéstartalommal bír, de az önként elvégzett munkánál szinte garantált az az effektus, hogy aki ad, többet kap vissza.

Az ENSZ Önkéntesek-program meghatározása szerint önkéntes az, aki szabad akaratából, tudatosan, mások javára történő tevékenységet anyagi ellenszolgáltatás, fizetség nélkül végez. Az önkéntesség szembehelyezkedés a közönnyel, ami Magyarországra oly jellemző; mindenki a maga javát keresi és alapvetően bizalmatlan a másikkal szemben. Nyugat-európai országok statisztikáihoz képest le vagyunk maradva az emberek szabadidejéből önkéntes segítő tevékenységre szánt idő tekintetében, de kibontakozó törekvések, civil mozgalmak és szervezetek programjai, projektjei jelen vannak hazánkban is. A kötelező iskolai közösségi szolgálat jelentős mérföldkő az önkéntesség felé vezető úton, ahol a fiatalok, kötelező módon ugyan, de megismerkedhetnek az "önzetlenség" kultúrájával. Az önkénteskedés természetesen életkortól független.

Lehetőségek sokfélesége tárul elénk; szerezhetünk szakmai tapasztalatot, közösségi élményt, megismerkedhetünk idegen országokban élő emberek kultúrájával és életmódjával. Hazánkban a Németországból származó 72 óra kompromisszum nélkül hozható példaként, melyet ökumenikus jellege és a projektek sokfélesége tesz érdekessé. Ez a program évről évre az összes megyében, több településen is megvalósul és kb. 10.000 embert mozgat meg. Alapítványok, mozgalmak, szervezetek és intézmények sokasága egyre inkább számít az önkéntesek segítségére. Olvass fel mesét a kórházban lévő gyerekeknek! Szedj szemetet! Csak, hogy a nagyokat idézzem: „Hass, alkoss, gyarapíts: s a haza fényre derül!

Az önkénteskedéshez motiváció, lelkesedés, bátorság, mosoly és szabad akarat kell, s ha belevágsz és rászánod az időd, hogy tevékenykedj, ráébredsz, hogy "Jót tenni jó!".

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

Új város

Új város

Jezsuita bloggerek

Új ifjú