Nem is gondolná az ember, hogy a csend, a hallgatás jobban, tökéletesebben beszél, mint a legjobb szónok.

A hallgatás első változata, amikor az ember elcsendesül, elmélkedik. Ez a csend tanít meg figyelni, várakozni, csodálkozni, imádkozni, énekelni, szemlélődni, okosan beszélni. A csend a megváltott élet csodálatos ajándéka. Ilyenkor megszólal a benső hang, amely egészen a szívig hatol. Erre kell figyelni. Minél nagyobb a csend, annál több a belső hang, amely mindennél beszédesebb.

A másik nagy dolog, ha valaki képes az embereket figyelmesen meghallgatni. Nem szeretik azt, aki mindig beszél és a másik szóhoz sem jut. Az a legjobb beszélgetőtárs, aki a másik szavára teljes szívvel odafigyel. Az ilyen ember nagyon sok barátot szerez, és sosem lesz magányos. Aki viszont nem tud lakatot tenni a szájára, a másikat szóhoz sem engedi, egyedül marad, messziről elkerüli mindenki. Természetesen ehhez az kell, hogy az ember szeresse a másikat, valóban együtt érezzen vele, és tudjon parancsolni magának. Mindez nehéz, meg kell tanulni, de megéri.

A harmadik nagy dolog: másokról hallgatni! Aki elmondja mások bűneit, hibáit, bármennyire igazak is, pletykás, bűnös ember. Ezért igaz a közmondás: „BESZÉLNI EZÜST, HALLGATNI ARANY”. Igaz az is: MÁSOKRÓL JÓT VAGY SEMMIT. Jegyezzük meg, az ételt megenni kell, nem szeretni! Egymást szeretni kell, nem megenni. Az nem emberfaló, aki képes hallgatni!

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

Új város

Új város

Jezsuita bloggerek

Új ifjú