„Kedves testvérek, van még egy évünk, hogy a szellemek valódi megkülönböztetése révén kiérleljük a felmerült elképzeléseket és kézzelfogható megoldásokat találjunk a számos nehézségre és rengeteg kihívásra, amelyekkel a családoknak szembe kell nézniük. Választ kell adnunk arra a számos elbátortalanító kérdésre, amely körülveszi és fojtogatja a családokat.”

Az idézet Ferenc pápa 2014. október 18-án elhangzott záróbeszédéből származik – október 5-e és 19-e között hívására rendkívüli szinódust (a pápa és a püspökök közös imája, gyűlése és elmélkedése) hívott össze Rómába „A családpasztoráció kihívásai az evangelizáció összefüggésében” (családok lelkigondozása) jeligével. A pápa régen nem látott népszerűségnek örvend egyházi és világi tekintetben, nyitottsága, egyszerűsége és emberiessége szinte mindenki számára szimpatikussá teszi őt.

A két hetes tanácskozás végeredménye egy 77 oldalas munkadokumentum, melynek lényeges pontjai a mai családok és az egyház kapcsolata, a családok felaprózódása, eltávolodása az egyháztól, a családon belüli erőszak, az emberkereskedelem, a drog- és alkoholfüggőség.

Foglalkozik a fiatalok és a családok gazdasági és ideológiai válságaival, az internet- és mobilfüggőséggel, a kommunikáció elszegényesedésével, a migrációval, a szegénységgel. Kiemeli a túl sok és megterhelő munka negatív hatásait a szülői feladat betöltésére és a kevés együtt töltött szabadidő hátrányait.

Az azonos neműek házasságára, az ezt engedélyező világi törvényekre, a gender-ideológiákra és a meleg párok általi örökbefogadásra nemet mond, de kiemeli, hogy elfogadással és megértéssel kell fordulni az ilyen párok felé.

Az elváltak és polgárilag újraházasodottak áldozása nyitott kérdés maradt, melyet tovább kell vizsgálni.

2015 októberében újabb szinódust tartanak majd ugyanezen témakörben, így a pápa most egy éves munkát kér a kihívások, nehézségek megoldására, a nyitott kérdések lezárására, és az újabbak felkutatására.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS

Új város

Új város

Jezsuita bloggerek

Új ifjú